Jak w każdej innej dziedzinie życia, również i w redukcji tkanki tłuszczowej, jeśli chcesz osiągnąć sukces, musisz planować z wyprzedzeniem swoje działania, a potem przestrzegać określonego planu. W dzisiejszy artykule poznasz 10 przykazań udanego spalania tkanki tłuszczowej. Jeśli sumiennie się do nich zastosujesz, z pewnością zobaczysz [...]
[...] czas, który spędzamy siedząc. Zbyt długie siedzenie jest kolejnym czynnikiem ryzyka rozwoju żylaków. Co jeszcze możesz zrobić, aby zapobiec żylakom? Kontroluj swoją wagę, dużo się ruszaj i jak najmniej czasu spędzaj siedząc. Ważnym czynnikiem jest również dieta. Upewnij się, że masz wystarczająco dużo błonnika w swoim menu. Brak błonnika w [...]
Od połowy lat 90. XX wieku widoczny jest trend dotyczący promowania węglowodanów po treningu siłowym, aerobowym, interwałowym, sportów walki. Czy faktycznie „futrowanie się” węglowodanami jest konieczne? Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Postaram się rozważyć różne warianty i odpowiedzieć na tytułowe pytanie. Podsumowanie biegasz na sesji [...]
Beta alanina jest aminokwasem niebiorącym udziału w produkcji białek. Jest jednak prekursorem karnozyny. Beta alanina wiąże się z histydyną, wytwarzając w ten sposób karnozynę. Pełniąc swoje zadania życiowe, karnozyna ulega degradacji, w związku z czym musi być na bieżąco odtwarzana z beta alaniny. Beta Energy jest suplementem przed treningowym [...]
Jako że za oknem jest już mocno jesienna aura, wielu bywalców siłowni zaczyna budować masę mięśniową. Nie tylko związane jest to z mniejszym eksponowaniem gołych torsów, ale również odrabiamy powakacyjne „spadki” i chcemy przemodelować sylwetkę. Niestety nie każdy jest gotowy na to, aby rozpoczynać sezon masowy, od budowania masy. Beztroski czas [...]
Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]
Osoby początkujące wchodzące w okres budowania masy mięśniowej zazwyczaj popełniają szereg błędów, które sprawiają, że zamiast budować mięśnie, szybko obrastają w tłuszcz i dalsza masa nie ma sensu. Postaramy się przedstawić najczęstsze pomyłki tak, abyś miał możliwość ich eliminacji oraz działał z głową. O jakich błędach mowa? Brak konsekwencji [...]
Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]
Z treningami dwa razy dziennie nie mamy do czynienia w przypadku większości trenujących. Z reguły na przeszkodzie stoją obowiązki związane z pracą/edukacją i/lub rodziną. Jednak w niektórych dyscyplinach sportu, zwłaszcza w przypadku poważniejszego do nich podejścia, niezbędne/zalecane są treningi wykonywane dwa razy dziennie. Ochrona stawów Dla [...]
[...] witamin i minerałów pozbędziemy się niedoborów, uzupełnimy swoją dietę w kwasy tłuszczowe Omega-3, ale także błonnik, dzięki temu nasze samopoczucie, ale też zdrowie będzie dużo lepsze. Dlatego warto na stałe wprowadzić je do swojej kuchni, niekoniecznie do jaglanki, być może mamy już swój ulubiony przepis z ich udziałem. Ważne, by umieć [...]
[...] niezbyt dobrym wyborem są popularne fistaszki, wbrew pozorom mogą one mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, są silnym alergenem i powodują stany zapalne. Orzechy posiadają dużo błonnika, tłuszczu, wapnia oraz kalorii. Gorzka czekolada Prawdziwa czekolada bez cukru, z jak najwyższą zawartością kakao ma dobry wpływ na naszą sylwetkę. Jest bogata [...]
Wyzwania młodego sportowca, czyli garść podpowiedzi, jak sobie radzić z wybranymi problemami. Pogodzenie aktywności sportowej, na poziomie ciut wyższym niż zupełny amator, z nauką w szkole, stanowi często trudne wyzwanie, stojące przed młodym sportowcem. Czy naprawdę chcesz, przystępować w takim stanie do swojego treningu? Wątpię! A przecież [...]
[...] energetycznych związanym z rozmaitymi stanami patologicznymi jelit, przy patologiach żołądka, jelit, wątroby itd. To, dlaczego emerytowani sportowcy zaczynają składować dużo tłuszczu? Prosty przykład, ktoś jadł 10-12 tysięcy kilokalorii dziennie, przestał trenować przez większość dni w tygodniu, obecnie wykazuje marginalną aktywność [...]
[...] kropelki tłuszczu w tkance mięśniowej, lokalne źródło energii. Jak pisałem, bez skomplikowanej analizy i współpracy laboratorium nie jesteś w stanie oszacować jak dużo i jakiego rodzaju tłuszczu zużywasz w trakcie „cardio”. Może się okazać, że nawet godzina wysiłku aerobowego ma nikły wpływ na pozbywanie się tłuszczu (większość energii [...]
[...] to, że osoby, które trenują siłowo, powinny szczególnie zadbać o to, aby odpowiednia ilość białka znalazła się w ich diecie. Co więcej, sam trening siłowy będzie generował dużo większe zapotrzebowanie na białko, które w porównaniu do osoby dorosłej, niezwiązanej ze sportem, rośnie dwukrotnie. Jak dawkować? Nie ma szczegółowych wytycznych [...]
[...] inaczej nie urośniesz” Niekoniecznie. Mięśnie bardzo szybko osiągają próg wysycenia, dostają odpowiedni bodziec. Wykonując kolejne ćwiczenia, niewiele zyskujesz, a często dużo tracisz. Dla wielu osób korzystniejsze jest częstsze trenowanie, a nie katowanie partii raz w tygodniu kolosalną liczbą serii. Bardziej sprawdzi się tu model np. [...]
[...] sposób pokonasz na sesji 10-14 km. To oznacza wydatek nawet kilkuset kcal na godzinę (zależy od masy ciała, ilości mięśni i wytrenowania danej osoby). A więc trzeba naprawdę dużo zjeść, by nadrobić straty. To nie znaczy, że piłka nożna jest zła, bieganie jest szkodliwe i w ogóle nie powinno się na siłownię jeździć rowerem, bo to za duża strata [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
Jest to kolejne zagadnienie, na którego temat można napisać kilkudziesięciostronicową pracę i nadal nie doszlibyśmy do ostatecznego rozwiązania. Dlaczego? Bo ludzie się różnią. Zacznę od anegdoty. Na przykład: Poniedziałek: biceps + triceps Wtorek: nogi Środa: klatka piersiowa Czwartek: grzbiet Piątek: wolne Sobota: m. naramienne Niedziela: wolne [...]
[...] mięso to produkty suszone, wędzone, fermentowane, puszkowane i inne. Są to np.: parówki, boczek, suszone mięso, salami, szynka itp. Choć smaczne, to jednak zawierają zbyt dużo soli i mało składników odżywczych. Mają też znacznie więcej kalorii niż świeże, chude mięso. Z pewnością to nie wszystkie produkty-pułapki. Nie chodzi też o to, by [...]